energise-me.nl newsletter

Stay informed on our latest news!

Abonneren op energise-me.nl newsletter feed

Afspraken

Om een afspraak te maken, bel 0653-182638

Wat is Levend Bloed Analyse?
Door middel van een vingerprik worden enkele druppels bloed op een dekglaasje aangebracht en onder de microscoop gelegd. Zo is het mogelijk om de verschillende bloedbestanddelen duidelijk van elkaar te onderscheiden zoals de rode en de witte bloedcellen, fibrinedraden en afvalstoffen. Ook kan de activiteit van de witte bloedcellen, de vorm van de rode bloedcellen, de aanwezigheid van andere partikels, eiwitstoringen en vrije radicaalactiviteit waargenomen worden.

LBA is een methode om vooral de kwaliteit van het bloed in levende toestand te bestuderen. Het is verbazingwekkend hoeveel verstoringen er te zien zijn. Deze verstoringen kunnen leiden tot allerlei klachten (bijv. vermoeidheid, darmproblemen). Doordat deze klachten bij een normaal (regulier) bloedonderzoek weinig of geen (kwantitatieve) afwijkingen vertonen, kan er aan de klachten niets gedaan worden. Ook kunnen fouten worden vastgesteld, die indien deze niet gecorrigeerd worden, kunnen leiden tot ernstige aandoeningen die vaak pas klachten geven als het al zeer laat is! Daarom geeft de levend-bloed-analyse een goed beeld van de biologische dynamiek van een persoon op één bepaald tijdstip. Deze informatie is nuttig bij het opstellen van een behandelplan en van de evaluatie hiervan.

Een kleine opsomming van elementen die bij een LBA bekeken kunnen worden is: de vorm van de rode bloedlichaampjes (erythrocyten), de soepelheid van de celmembraan, de activiteit en het aantal granulocyten en lymfocyten, bloeddoor- stroming, verzuring, de mate van stress, inwendige milieuverstoring, membraan(in)stabiliteit, afweervermogen tegen ziekten en infecties, vrije radicalenschade, schimmelbelasting (o.a. candidabelasting).

Naast de LBA wordt er ook een Vrije Radicalentest (VR-test) gedaan. Dan wordt het bloed pas bekeken als het is opgedroogd. Uit deze bloeddruppel wordt informatie gehaald over de aantasting van het systeem door vrije radicalen en over de aanwezigheid van het aantal anti-oxidanten dat nodig is om de vrije radicaalbelasting te reduceren. Vrije radicalen zijn nl. agressieve moleculen of atomen. Het zijn giftige bijproducten van normale biochemische processen, die in te grote hoeveelheden worden geproduceerd onder invloed van o.a. (milieu)vervuiling, straling, alcohol, slechte voeding, etc. ?De vrije radicalen zijn oorzaak van schade in de cellen, weefsel en het hormonale systeem. Ze beïnvloeden ook diverse processen, bijv. de bloedstolling, en spelen een rol bij het ontstaan van diverse auto-immuunziekten (bijv. reuma, allergieën).

Historie van Levend Bloed Analyse
Levend Bloed Analyse is ontwikkeld in Duitsland door de professoren Enderlein en Bradford. In 1925 werd het boek "Bakterien-Cyclogenie" van Günther Enderlein (1872- 1968) gepubliceerd. Hierin staan zijn bevindingen rondom LBA met de microbiologische onderbouwing van zijn analyse. Einderlein heeft met behulp van donkerveld microscopie een aandeel geleverd in de ontwikkeling van een bacteriële ontwikkelingsleer n.l. de cyclogenie. Hij stelde vast dat de kleinste levensvormen een kringloop proces doorlopen. Vanuit de kleinste niet-cellulaire plantaardige levens- vormen ontstaan, door middel van symbiose en eveneens door vermeerdering, complexere levensvormen zoals bacteriën en in een later stadium schimmels.

Bradford is meer verantwoordelijk voor de ontwikkelingen in de fase contrast en de helderveld microscopie. Beide technieken worden bij ON LINE Voedingsadvies gebruikt.

Levend Bloed Analyse in de praktijk
Door middel van een vingerprik worden enkele druppels bloed afgenomen. Doordat de microscoop op een computer is aangesloten, kunt u uw eigen bloed zien. Tijdens dit consult zullen enkele foto's gemaakt worden, zodat in een later stadium een uitgebreide analyse gemaakt kan worden. Naar aanleiding van deze analyse stel ik een behandelplan op, dat we samen met de analyse in een volgend (telefonisch) consult zullen bespreken.

Voor wie is LBA geschikt?
LBA is een techniek die zowel preventief en als behandelmethode gebruikt kan worden. Ook in het bedrijfsleven kan LBA goed ingezet worden. Want tegenwoordig is het heel gebruikelijk dat een werkgever de werknemer stimuleert om vitaal te blijven c.q. te worden. Door bijvoorbeeld een abonnement voor een sportschool te vergoeden, gezondere voeding in de kantine of hulp bij het stoppen met roken.

Een halfjaarlijkse LBA/vrije radicalen test past ook in deze bedrijfsvisie. Zo worden werknemers gestimuleerd om vitaal te blijven omdat het bloedbeeld voor zichzelf spreekt. Zo is stress bijvoorbeeld goed zichtbaar maar ook te vet eten of te weinig voedingsstoffen. Zo wordt iemand met de neus op de feiten gedrukt en dat is erg stimulerend, vooral als je na een half jaar verbetering ziet in je bloedbeeld. Neemt u gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.